Menopauze en overgang

Voor dit zorgprogramma kunt u alleen terecht bij Alant Vrouw in Bilthoven

De menopauze is pas gestart als u langer dan één jaar niet meer hebt gemenstrueerd. De peri-menopauze is de periode rondom de menopauze en in de volksmond spreekt men van de overgang. Deze periode kan gepaard gaan met opvliegers, nachtzweten, stemmingwisselingen, minder zin in seks en soms ook pijn bij geslachtsgemeenschap. Deze symptomen zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar ze kunnen de kwaliteit van leven zeer nadelig beïnvloeden. Tijdens de overgang kunnen er specifiekeovergangsklachten, waaronder bekkenbodemklachten, ontstaan of juist verergeren.

Het aantal vrouwen met overgangsklachten is zeer groot. 1,2 miljoen vrouwen in Nederland zijn in de overgang. 80% van hen heeft last van overgangsverschijnselen zoals opvliegers en slecht slapen. Eén op de drie heeft hier zo veel last van dat ze zich regelmatig ziek meldt. De overgang duurt gemiddeld 4 tot 6 jaar. De meeste overgangsklachten gaan vanzelf over, maar ongeveer 15% van de vrouwen heeft na 10 jaar nog verschijnselen. Voor overgangsklachten die u hinderen kunt u terecht bij Alant Vrouw.

Onderzoek

In dit programma brengen een gespecialiseerde arts en een verpleegkundige uw klachten in kaart om samen met u een behandelplan op te stellen. Soms is nader onderzoek noodzakelijk.

Behandeling

Behandeling van menopauze en overgangsklachten bestaat vaak uit adviezen over leefstijl, medicatie of hormoontherapie. Daarnaast is er grote behoefte aan voorlichting, mede door de tegenstrijdige berichtgeving over hormoongebruik en borstkanker.