Je uitgerekende datum berekenen

Slechts 5% van alle bevalling vindt precies plaats op de uitgerekende datum. Waarom is het dan toch belangrijk om je uitgerekende datum te berekenen? De methode is dus zeker niet waterdicht. De gemiddelde zwangerschap duurt ongeveer 40 weken, dat is vanaf de eerste van de laatste menstruatieperiode. Eigenlijk zijn de meeste vrouwen dan dus nog helemaal niet zwanger. Afhankelijk van of je precies weet hoe lang je menstruatiecyclus duurt en weet wanneer je ovulatie is, kan je uitgerekende datum dus een week eerder of juist later zijn. Ons advies is dus: ga je ovulatie berekenen.

Hoe bereken je jouw uitgerekende datum?

De meeste vrouwen weten niet dat ze zwanger zijn totdat ze niet meer ongesteld worden. Tegen die tijd kun je in feite al 5 weken zwanger zijn. De meeste vrouwen weten niet wanneer hun ovulatie is of wanneer de eicel bevrucht is. Daarom gebruiken we de volgende methode:

De meeste vrouwen bevallen ongeveer 40 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Dat is bij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen, je ovulatie is dan op de 14e dag. Omdat de meeste vrouwen geen regelmatige cyclus hebben, klopt deze berekening in de meeste gevallen niet. Je kunt daarom het beste 40 weken en 3 dagen optellen bij je eerste dag van je laatste menstruatiecyclus.

Als je een zeer onregelmatige menstruatiecyclus hebt, kan het erg lastig zijn om de uitgerekende datum te berekenen. De meest nauwkeurige optie om toch een uitgerekende datum te bepalen, is dan het maken van een echo.

Wat is de uitgerekende datum?

De uitgerekende datum is de meest nauwkeurige schatting van het tijdstip waarop je baby geboren kan worden. Je moet er echter rekening mee houden dat slechts 5% van de baby’s exact op deze uitgerekende datum geboren wordt. De meerderheid van de baby’s wordt geboren in de twee weken voor en twee weken na de uitgerekende datum. Het gebruik van deze calculator geeft daarom een globaal idee, zodat je je kunt voorbereiden op de komst van de baby.

Kan ik de uitgerekende datum plannen?

Als je eenmaal zwanger bent, kun je logischerwijs de datum waarop je baby geboren wordt, niet meer plannen. Wil je toch een beetje controle hebben over het moment waarop je bevalt? Dan kun je het best proberen het moment van bevruchting te plannen. Door je ovulatie te berekenen kun je bepalen wanneer je vruchtbaar bent en de kans dus het grootst is dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel.

Kan mijn uitgerekende datum veranderen?

Ja, dat kan. Het mag geen reden tot bezorgdheid zijn, omdat het om vele redenen kan veranderen. Een reden kan zijn dat jouw menstruatie onregelmatig is, de vroege echo was onnauwkeurig, of de eerste echo werd pas in het tweede trimester gemaakt.

Het gebruik van een rekentool die je uitgerekende datum berekent is een goed idee voor elke aanstaande moeder. Hoewel niemand je kan zeggen wanneer je precies gaat bevallen, geeft het je toch een goed beeld van wanneer je baby ongeveer geboren wordt. Dit kan je helpen bij het voorbereiden op de bevalling en misschien nog wel belangrijker, voor als je kindje daadwerkelijk mee naar huis gaat.