Na 19 jaar niet meer incontinent

“Mijn klachten zijn begonnen na de geboorte van mijn eerste kind. Ik had inmiddels dus al ruim 19 jaar last van incontinentie en het werd steeds erger. Eerst begon het met het gebruik van een inlegkruisje, later maandverband en nog later incontinentieverband. Ik had vooral last bij het hoesten, hardlopen en bij plotselinge bewegingen. Stressincontinentie noemen ze dat.

Op een gegeven moment hoorde ik op verschillende manieren over Alant Vrouw en besloot een afspraak te maken. Een week voor de afspraak ontving ik thuis een vragenlijst die ik een week lang moest bijhouden. Voor de afspraak moest ik ook nog ter plaatse een vragenlijst invullen. Dit om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van mijn probleem. De afspraak met de gynaecoloog verliep zeer prettig. Hij gaf mij veel vertouwen en rust. Daarna volgde een uitgebreid onderzoek. Hierbij werd ik begeleid door drie zeer lieve medewerkers van Alant Vrouw. Dit gebeurde ook zeer professioneel. Ook hier wisten ze mij gerust te stellen.

Uiteindelijk kreeg ik de uitslag van het onderzoek en voor mijn vorm van incontinentie bleek een kleine operationele ingreep de beste oplossing, TVT genoemd. Ik vond het wel erg emotioneel allemaal. Na de afspraak heb ik echt lopen huilen. Ik had al jaren last van incontinentie en nu ging ik er echt iets tegen doen. De ingreep duurt slechts 20 minuten. Op dezelfde dag dat ik werd geholpen, werden nog 4 andere vrouwen geholpen. Deze vrouwen heb ik ook ontmoet die dag. De overige 4 vrouwen liepen ‘fluitend’ de deur uit na de ingreep en hadden eigenlijk nergens last van. Ik had helaas de pech dat ik 2 dagen met een blaaskatheter heb gelopen. Maar na die 2 dagen kon ik gelukkig weer zelf plassen. En na 5 dagen was ik alweer aan het werk.

Na de ingreep heb ik nergens meer last van gehad. Mijn incontinentie was geheel verholpen én dat na 19 jaar. Ik was zo blij dat ik een taart heb laten bezorgen. Mijn psyche werkte wel langzamer. Het heeft enkele maanden geduurd voordat ik bijvoorbeeld spontaan weer ging dansen zonder dat ik bang was om urine te verliezen. Maar nu gaat het fantastisch, ik heb nergens meer last van. Ik weet dat best veel vrouwen last hebben van incontinentie en ik hoop dat zij net als ik hun angst en schaamte opzij durven te zetten om er iets aan te doen.”

Jaqueline (41 jaar) is na 9 jaar urineverlies weer droog

“Vorig jaar september (2005) heb ik een TVT operatie bij jullie ondergaan. Ik vond dit erg spannend. Na ruim negen jaar urineverlies, overgehouden aan mijn eerste bevalling, was ik weer droog. In het begin was dit erg onwerkelijk en stopte ik nog met lopen als ik moest hoesten of niezen. Ik durfde mijn pas met lopen wel iets te versnellen, maar hardlopen dat deed ik niet, want ja; je weet maar nooit. Ik durfde er niet meten op te vertrouwen. In de loop der tijd merk je dat je er steeds meer vertrouwen in krijgt. Bij nog een extra controle in november vroeg ik dokter vd Vaart of ik mocht hardlopen, want ik wilde voor mezelf, ik denk als ultieme stest, meedoen aan de 5 kilometer van de Fortis Matathon Loop in Utrecht op tweede paasdag, en dit mocht.

Ik ben de loopclinics gaan volgen. Bij de eerste keer heb ik toch, voor de zekerheid, een inlegkruisje ingedaan en ben ik gaan lopen. Ik bleef helemaal droog, ik was echt helemaal ‘happy’. Gewoon hard te kunnen lopen en droog te blijven, ik vond het geweldig. De tweede keer liet ik het inlegkruisje achterwege en bleef ik ook helemaal droog. Ik begon hardlopen leuk te vinden en heb op 2e paasdag de 5 kilometer gelopen. Het is maar 5 kilometer, maar de medaille die ik heb gekregen is me erg veel waard. Ik vertrouw nu weer op mijn lichaam en voel me hierdoor veel vrijer. Het lijkt zo gewoon, maar is zo bijzonder. Nogmaals bedankt!”

Bekijk de uitleg: