Afwijkend uitstrijkje

Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, het “uitstrijkje”, is bedoeld om in een vroeg stadium vrouwen op te sporen met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden iedere 5 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Dit uitstrijkje wordt gedaan bij de huisarts. In geval van een afwijkend uitstrijkje kunt u voor nader onderzoek worden doorverwezen naar Alant Vrouw.

Hoeveel vrouwen krijgen te maken met een afwijkend uitstrijkje?

Van de 100 vrouwen, zonder klachten, die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 vrouwen het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Naarmate het uitstrijkje meer afwijkend is, neemt deze kans toe.

Voor bijna alle vrouwen betekent de uitslag van een afwijkend uitstrijkje een grote schok, alleen al omdat er iets niet goed is en verdere controle of onderzoek geadviseerd wordt. De angst voor baarmoederhalskanker is invoelbaar, maar meestal onnodig. Het is prettig dat u bij Alant Vrouw altijd op korte termijn een afspraak kunt maken.

Onderzoek bij een afwijkend uitstrijkje

U krijgt bij uw bezoek aan Alant Vrouw eerst uitleg over wat een afwijkend uitstrijkje precies is en wat er aan gedaan kan worden.

Colposcopie

Aansluitend op dit gesprek wordt er met een vergrootglas nauwkeurig naar de baarmoederhals gekeken om te zien of de afwijking behandeld moet worden. Lees meer over een colposcopie.

Lisexcisie

Vaak is een behandeling wel nodig. Er wordt dan direct onder plaatselijke verdoving een klein deel van de baarmoederhals verwijderd. Lees meer over een lisexcisie.

Een baarmoederbiopsie
De arts neemt wat slijmvlies weg uit de baarmoederhals om verder te laten onderzoeken. Dit kan even pijnlijk zijn en kan leiden tot een aantal dagen bloedverlies.

Uitslag van het onderzoek

Binnen 2 weken krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek. U weet dan snel waar u aan toe bent. Als u een lisexcisie ondergaat blijft u nog twee jaar bij Alant Vrouw onder controle om vast te stellen dat de afwijking niet terug komt.