5 vragen over uitstrijkjes en zwangerschappen

Het is niet iets waar je in het algemeen aan denkt als je een baby probeert te krijgen, maar wat gebeurt er als de uitslag van je uitstrijkje door de brievenbus komt terwijl je zwanger bent of borstvoeding geeft? Op de website van het RIVM kun je zien wanneer dit ongeveer zal zijn. We nemen de meest gestelde vragen met je door …

Waarom heb ik een uitstrijkje nodig?

Bij baarmoeder screening, of een uitstrijkje, kijken we naar veranderingen in de cellen van de baarmoederhals (nek van de baarmoeder). Veranderingen komen vaak voor; met een uitstrijkje zijn we in staat om in een vroeg stadium veranderingen op te merken, zodat ze kunnen worden behandeld of gemonitord. Hoe eerder een afwijking wordt opgemerkt, hoe beter ze te behandelen zijn. Vroegtijdige detectie en behandeling van veranderingen kan baarmoederhalskanker voorkomen. Vrouwen tussen de 25 en 60 jaar die ooit seksueel actief zijn geweest, moeten regelmatig uitstrijkjes laten doen, en daar ook mee doorgaan na de menopauze. Als u nog nooit seksueel actief bent geweest, is het risico aanzienlijk kleiner en kunt u besluiten de uitnodiging voor een test voor het moment af te wijzen.

Als u momenteel niet seksueel actief bent, maar in het verleden wel, moet u alsnog deelnemen aan uitstrijkproeven. Volgens Alant Vrouw is er tot nu toe geen bewijs waaruit zou blijken dat vrouwen jonger dan 25 jaar, ook geschecked zoudne moeten worden. Het risico bij deze leeftijdsgroep is enorm klein.

We proberen zwanger te worden, moet ik een uitstrijkje maken?

Als u niet zwanger bent, moet u zoals gewoonlijk uw vlekkentest bijwonen. Als u niet zwanger bent, kunt u het best met uw arts overleggen of een uitstrijkje noodzakelijk is.

Moet ik een uitstrijkje maken als ik wordt opgeroepen terwijl ik zwanger ben?

Als u uw uitnodiging ontvangt waarin u wordt opgeroepen voor een uitstrijkje en u zwanger bent, kunt u ervoor kiezen om de test uit te stellen tot drie maanden na uw bevalling. Doe dit dan wel in overleg met uw arts.

De uitslag van mijn laatste uitstrijkje was niet normaal. Kan dit invloed hebben op een zwangerschap?

Een eerdere smeertest die een “niet normaal” resultaat had, heeft geen invloed op uw zwangerschap. Als er een herhalingstest moet plaatsvinden, bespreek dan met uw arts of verpleegkundige of u hiermee moet doorgaan of moet wachten. Een uitstrijkje kan tijdens de zwangerschap veilig worden gedaan en wordt meestal in het tweede trimester (week 13-26) genomen. Als je het advies hebt gekregen om een colposcopie te laten verrichten, kunt u dit gewoon doen tijdens de zwangerschap. Overleg dit wel altijd met uw arts als u zwanger bent!

Moet ik een uitstrijkje maken na een bevalling of miskraam?

Tenzij u volgens de normale planning al een uitstrijkje zou laten maken, hoeft u dat niet de maken na een bevalling. Ook in het geval van een miskraam is dat niet altijd nodig. Overleg het wel altijd met uw arts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *